ob•joie

12+

Callebaut & De Broeck

ob•joie (de; v; fr.) gevoel van verwondering voor een voorwerp.

In ‘Objoie’ staan acrobaatJosse De Broeck enpercussionist Jef Callebaut samen op het podium. Ze bevinden zich in een schijnbaar normale omgeving, omgeven door alledaagse voorwerpen. Josse bespeelt deze met kracht en balans, Jef haalt er klank en ritme uit. Tijdens hun spel met deze voorwerpen, vinden ze meer en meer connectie met elkaar. Op een subtiele manier wordt duidelijk dat de voorwerpen een eigen leven leiden. Ze reageren niet zoals het hoort: het zwaartepunt ligt verrassend anders, een tafel valt uit elkaar, een kast maakt gekke geluiden als je te dicht komt, een borstel weigert omver te vallen, ... Herkenbare situaties, overgoten met een vleugje magie.

‘Objoie’ is een beeldende zaalvoorstelling zonder woorden, waarbij objectmanipulatie, magie nouvelle en live geluid hand in hand gaan. Dat levert zowel humor als poëzie op.  Aan het publiek om zich te verwonderen en te ontdekken wat er aan de hand is.

Jef Callebaut en Josse De Broeck kennen elkaar al van kinds af aan. Ze gingen samen naar de circusschool. Josse bleef bij het circus, maar Jef volgde zijn andere passie, percussie. Josse is drager bij het acrobaten-collectief ‘Familiar Faces’ waarmee hij zaalvoorstelling Surface maakte. Hij werkte ook mee aan de creatie van Screws (Alexander Vantournhout), MUUR (Floor Van Leeuwen) en Carrying my father (THERE THERE Company). Jef maakte de voorstelling Canto Ostinato op Roze Doek (Ensemble Kwartslag en schilder Dawid Wojtalewicz). Hij maakt deel uit van het Miet Ensemble waarmee hij de participatieve kindervoorstelling MIET SPEELT maakte.

Nu ze beide hun artistieke carrière goed gestart zijn, is het moment rijp om samen iets te maken. Josse begon als kind al met het balanceren van objecten en houdt van de poëtische beeldtaal ervan. Om een zintuiglijke ervaring te creëren, zocht hij linken met geluid. Jef kwam daarbij in beeld door zijn onderzoek naar soundscapes met dagelijkse voorwerpen. Als percussionist is ‘de wereld om hem heen zijn instrument’.

Audio-advies: Frayhm (Reindert Spanhove)
Coaching: Kurt Demey, Kolja Huneck
Decorbouw: Bart Mommerency
Eindregie: Sander De Cuyper
Kostuum: Adele Morvan
Lichtontwerp: Vera Martins
Productie: Nona Bal
Technischadvies: Pepijn Mesure
Specialthanksto Willem Rys, Ezra Weill, Marie De Broeck, Judith De Smedt en Fanny Maréchal

Lees meer
  • 13.00Standaard
  • 8.00-26 jaar
  • 2.50Uitpas met kansentarief Mechelen
ob•joie