Vuur

Het nieuwstedelijk

In 2024 is het 50 jaar geleden dat 23 jongens het leven lieten in de internaatsbrand van Heusden-Zolder. Naar aanleiding van die herdenking is de gelauwerde en louterende voorstelling Vuur terug.

23 januari 1974. Er breekt brand uit op het college van Berkenbos, Heusden-Zolder. Drieëntwintig jongens in de slaapzaal van het internaat laten het leven. Niet enkel de regio, maar het hele land wordt in diepe rouw gedompeld.

Nog steeds laat de brand haar sporen na. De tijd lijkt de wonden amper te helen. Vanuit research en interviews proberen we het verleden te reconstrueren en gaan we op zoek naar hoe deze gebeurtenis nog steeds doorwerkt.

Hoe geef je acuut verlies een plaats? Hoe bepaalt zo’n ramp je verdere leven?
Hoe geef je er zelf betekenis aan? Hoe maak je verdriet leefbaar? En waarop vestig je je hoop als net dat wat hoop gaf, werd weggenomen?

Vuur spreekt met die langzaam insluipende ontroering die we lang niet hebben ervaren in theater.”
Wouter Hillaert in De Standaard **** -- 22.06.2015 'Het zwijgen van Zolder' 

“In transformeren is hij een krak, die Van Thielen.(…) Maar hij zet zijn talent hier subtieler en daardoor indrukwekkender in dan ooit.”
Els van Steenberghe in Knack Focus **** -- 23.06.2015  'Jonas Van Thielen brandt van talent, liefde en verdriet in Vuur' 

“Muziek en tekst zijn in een warme dialoog. Het trio op de sobere scène overtuigt en ontroert.”
Tuur Devens in de Theaterkrant ***** -- 20.06.2015 'Emotionele littekens na 40 jaar'

"Vuur leidt alle aanwezigen samen langs een spoor van woede en onmacht, naar een voorzichtige vorm van loutering. Het is een gedeelde ervaring om niet snel te vergeten."
Evelyne Coussens in De Morgen ***1/2 -- 26.06.2015 'Gelouterd door Vuur'

Credits:
Regie, interviews & tekst: Christophe Aussems
Spel: Jonas Van Thielen
live muziek: Bert Hornikx & Myrthe Luyten
dramaturgie: Alexander Schreuder
tekst & dramaturgie: Els Theunis
muziekdramaturgie: Adriaan Van Aken

Lees meer