The Travelling Doll

Thomas Janssens

Een jaar voor zijn dood maakt Franz Kafka iets buitengewoons mee. Tijdens een wandeling door Berlijn, treft hij een meisje aan met een gebroken hart. Ze is haar pop kwijt. Om haar te kalmeren stelt Kafka zich voor als de postbode van de poppen en vertelt hij dat de pop op reis is vertrokken. Maar ze had wel een brief gestuurd aan haar vroegere eigenares. Postbode Franz zou hem de volgende dag bezorgen!

Drie weken lang wijdt Franz Kafka zich uitsluitend aan de poppenbrieven die hij elke dag aan het meisje voorleest. De pop reist de wereld rond, doet fantastische ervaringen op en geeft het meisje ook belangrijke levenslessen mee.Tot uiteindelijk beide zielsgenoten getroost hun eigen weg uitgaan.

Niemand weet wie dat kleine meisje was en wat er met Kafka’s brieven is gebeurd. De enige getuige, Dora Diamant, Kafka’s toenmalige vriendin, weigerde tot aan haar dood enige uitleg te geven.

Met deze mogelijks waargebeurde parabel onder de arm, schrijft Thomas Janssens een tweeluik over opgroeien en afscheid nemen. Over de onvergelijkbare band tussen ouder en kind. En vooral: over het belang van verbeelding in een wereld die daar niet altijd toe neigt. Poppentheater waar de achterkant belangrijker is dan de voorzijde!

De kant van het kind, een school- en familievoorstelling vanaf 10 jaar (te zien op zondag 23 oktober), vertrekt vanuit het standpunt van het meisje; De kant van Kafka, een school- en avondvoorstelling vanaf 15 jaar, volgt het standpunt van de beroemde schrijver. En wie weet vallen de puzzelstukjes pas in elkaar wanneer je beide poppenspelen van de diptiek hebt gezien!

concept, tekst en regie: Thomas Janssens
spel: Ikram Aoulad en Greg Timmermans
vormgeving en poppen: Nikolas Lestaeghe (Koekelbergse Alliantie voor Knutselaars)
licht: Iben Stalpaert
muziek en sounddesign: George Dhauw

een voorstelling van WOODMAN in coproductie met Het Laatste Bedrijf/Gallop
met steun van de Belgische Tax Shelter Maatregel voor de podiumkunsten en projectsubsidie van de Vlaamse Overheid

Lees meer
  • ma 24/10/2022om 13:30 tot 14:30
  • 7.004de secundair
  • 7.007de secundair
  • 7.006de secundair
  • 7.005de secundair
The Travelling Doll