The making of Berlin

Berlin

The making of Berlin wordt het sluitstuk van BERLINs Holoceencylcus (ook gekend als de stedencyclus). Met live muziek op scène - en het orkest van Opera Ballet Vlaanderen op film - neemt BERLIN in haar documentaire stijl een uitzonderlijk verhaal onder handen. De voorstelling spitst zich toe op een onvoltooid hoofdstuk uit het leven van een oude Berliner - met Wagners Götterdämmerung in een cruciale rol.

Na een voorstelling van Zvizdal tijdens de Berliner Festspiele ontmoeten de makers van BERLIN een kranige Duitser op leeftijd. Ze raken aan de praat en zijn geboeid door zijn onwaarschijnlijke levenswandel. Enkele gesprekken en weken later beslissen ze om het laatste luik uit hun Holoceencyclus, waarin ze verschillende stadsportretten maken, aan hem op te hangen.

The making of Berlin is een portret van een stad, gebouwd rond het uitzonderlijke verhaal van een Berliner die werkte als orkestregisseur bij de Berliner Philharmoniker. Een man die liefst van al zou teruggaan in de tijd om een onafgewerkt hoofdstuk uit zijn leven te voltooien. BERLIN engageert zich, met de hulp van o.a. het orkest van Opera Ballet Vlaanderen en radiozender Klara, om de man bij te staan in het realiseren van zijn droom. Gaandeweg vinden ze echter barsten in zijn relaas en komt het hele project op de helling te staan.

The making of Berlin is een overrompelende en aangrijpende ode aan de kracht van verhalen, en hoe die mensen boven zichzelf kunnen uittillen en samenbrengen – bijvoorbeeld in een theaterzaal. Het is een ode aan de meerlagige, veelvormige en waarachtige verhalen die we onszelf vertellen om overeind te blijven, om onze keuzes te rechtvaardigen, om te overleven. (Natalie Gielen voor Etcetera)

 De geniale theaterfilm The making of Berlin overdondert van begin tot eind. (★★★★★  De Standaard)

concept en regie: BERLIN
tekst: Yves Degryse
met [op scène]: Yves Degryse, Geert De Vleesschauwer en Rozanne Descheemaeker [hoornist]
video en montage: Geert De Vleesschauwer, Fien Leysen en Yves Degryse
uitvoering muziek: Rozanne Descheemaeker of Matea Majic/Diechje Minne/Bart Cypers [op scène], Peter Van Laerhoven, Tim Coenen en Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen olv Alejo Pérez [in film]

Coproducenten:
De Singel, le CENTQUATRE-PARIS (Fr), Opera Ballet Vlaanderen, Voo?uit, C-TAKT, Theaterfestival Boulevard (Nl), Berliner Festspiele (Dui)

met de steun van de Vlaamse Overheid, Sabam for Culture en de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid via Flanders Tax Shelter

BERLIN is associated artist bij De Singel en artiste associé bij le CENTQUATRE-PARIS (Fr)

Lees meer