Martha de Krankzinnige

Lauranne Paulissen & wyf.

De Antwerpse toneelschrijfster Anna Slimbroeck de Peuter was twee eeuwen terug één van de meest gespeelde Vlaamse toneelauteurs. Vandaag zijn haar stukken nagenoeg onvindbaar. Hoog tijd om haar debuut, Martha de Krankzinnige, weer op scène te brengen.

Het stuk speelt zich af op een 18e-eeuws Vlaams kasteel. Nadat haar kind bij haar wordt weggenomen, wordt jonkvrouw Martha beschuldigd van waanzin en verwijderd uit de samenleving. De op geld beluste mannen proberen de reproductie en seksualiteit van de vrouwelijke personages in te perken. Sterke vrouwen, listige nonnen en onbetrouwbare kamermeisjes dagen het maatschappelijk aanvaardbare uit.

De jonge theatermaakster Lauranne Paulissen brengt een uitsluitend vrouwelijke cast en crew op de been. Samen gaan ze via vormelijke genderbending in dialoog met de humor van het melodrama, de sappige Vlaamsche taal en de historische context voor een nog steeds actuele thematiek.

OverWyf
Als wyf voeren Edith Cassiers en Lauranne Paulissen een pleidooi voor een diverser theaterrepertoire. Samen brengen ze werk van vergeten, vrouwelijke kunstenaars opnieuw op de scène. wyf ontsluiert onbekend vrouwelijk verleden in woord en beeld, beweging en blik.

 • Credits
  Katarina Antunović: spel
  Edith Cassiers: coach, spel
  Janneke Donkersloot: techniek
  Annick Guffens: affiche, foto
  Véronique Hendriks: affiche, vormgeving, scenografie
  Lauranne Paulissen: concept, spel
  Anna Slimbroeck de Peuter: tekst
  Danielle van Riel: licht
  Soraya van Welsenis: spel
  Lara Verbeeck: muziek
  Juliette Volders: affiche, vormgeving (stage)
  productie: wyf
  co-productie: Monty
  met de steun van: de Vlaamse overheid, Stad Antwerpen, Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  residentieplekken: CAMPO, GC De Kriekelaar, Monty, Cultuurhuis de Warande, WALPURGIS
  artistiek advies: Esther de Koning, Andrew James Van Ostade
  met dank aan: Roel Jansen, Stavros D. Tarlizos

Lees meer