Lunalia - De rest is stilte

Lunalia, het voorjaarsfestival van het Festival van Vlaanderen Mechelen, staat volledig in het teken van het Mechelse jaarthema Zinderende Stilte. Dit onder het motto De rest is stilte, de befaamde laatste woorden van Hamlet in het gelijknamige theaterstuk van William Shakespeare.

In 2022 zijn er twee ensembles in residence: het Canadese ensemble Constantinople en Les Passions de l’Ame uit Zwitserland.

Cultuurcentrum Mechelen presenteert samen met het Festival van Vlaanderen Mechelen drie concerten uit het Lunalia aanbod.

Meer info: www.lunalia.be

Koop tickets

MI’KMAQ MAANRITUEEL

Maandag 25 april 2022 – 20u15
Cultuurcentrum - kerk
18 euro (-26: 12 euro)

Singer-songwriter en percussioniste Darlene Gijuminag werd geboren in Gesgapegiag. Op zevenjarige leeftijd hoorde ze de legendarische Buffy Sainte-Marie zingen. Sindsdien wijdt ze zich ook aan de muziek en houdt ze zich tevens intensief bezig met de tradities en spiritualiteit van de Mi’kmaqcultuur. De Mi’kmaq zijn één van de Canadese First Nations. Darlene Gijuminag heeft toegezegd om in de context van Lunalia eenmalig een maanritueel uit te voeren. Vanzelfsprekend op een maan-dag.

Darlene Gijuminag, Mi’kmaq drums en zang
Kiya Tabassian, setar
Hamin Honari, percussive 

BREATHINGS

Dinsdag 26 april 2022 – 20u15
Stadsschouwburg
20 euro (-26: 12 euro)

Breathings is een concert dat ademen centraal plaatst. Het ademen dat zorgt dat leven mogelijk is, dat zingen mogelijk is. De adem verbindt alle culturen, alle mensen. Drie oeroude tradities worden dan ook in één concert aan elkaar gekoppeld: Tuvaanse keelzang die de ziel van de steppe tot klinken brengt, gebeden en vocalises van de Mi’kmaq en Perzische melismatische zang. Zo wordt Breathings een unieke muzikale ervaring.

Kiya Tabassian, setar en artistieke leiding
Mongun-Ool Ondar, Tuvaanse keelzang, Igil paardenkopvedel en Dosphuluur luit
Darlene Gijuminag, Mi’kmaq drums en zang
Kianoush Khalilian, ney
Leonardo Teruggi, contrabas
Patrick Graham, percussie
Didem Başar, kanun

TRAVERSÉES

Donderdag 28 april 2022 – 20u15
Constantinople o.l.v. Kiya Tabassian
Stadsschouwburg
20 euro (-26: 12 euro)

Een jarenlange diepe vriendschap verbindt Kiya Tabassian, artistiek leider van Constantinople en meester-koraspeler en griot Ablaye Cissoko. Hun vele omzwervingen gaven aanleiding tot hun nieuwe programma Traversées dat in 2019 door Songlines als één van de beste albums van het jaar verkozen werd. Samen ontwikkelden ze een muzikale taal waarin hun verschillende culturele achtergronden, Perzië en West-Afrika, versmolten worden.

Kiya Tabassian, setar en artistiek leider
Ablaye Cissoko, kora en stem
Leonardo Teruggi, contrabas
Patrick Graham, percussie


DE ENSEMBLES IN RESIDENCE

CONSTANTINOPLE

Het Canadese ensemble Constantinople werd in 2001 opgericht in Montreal door Kiya Tabassian, de huidige artistiek leider. Inspiratie was de gelijknamige stad die Oost en West met elkaar verbindt. De missie is doorheen de jaren niet veranderd: het ensemble wil de rijke muzikale tradities van de wereld eren door nieuwe muziek te scheppen via unieke ontmoetingen, via het scheppen van bruggen tussen culturen, periodes, stijlen en mensen. Dat resulteerde al in twintig albums, 50 nieuwe creaties en reizen naar meer dan 240 steden in 53 landen.

LES PASSIONS DE L’AME

Sinds 2008 creëert Les Passions de l’Ame, het oude muziekensemble van Bern onder leiding van violist Meret Lüthi, nieuwe klanken en levendige interpretaties op historische instrumenten.
De naam van het orkest verwijst naar een essay van René Descartes in 1649, waarin de filosoof spreekt over de passie die bemiddelt tussen lichaam en ziel. Het ensemble beschouwt muziek als precies deze bemiddelende rol en streeft ernaar om “les passions” in een concertbeleving over te brengen.