KRAPP

In de zomer van 1816 huren Lord Byron en Dr. Polidori de beruchte Villa Diodati aan het meer van Genève. Ze verwachten vrolijk bezoek van Percy en Mary Shelley, maar het zomeruitje valt al snel in het water. Een eindeloze nacht trekt traag over het Europese vasteland. Buiten regent het zwarte as en de temperaturen kruipen langzaam onder nul. Uit pure verveling begint het gezelschap dan maar te griezelen. Byron en Polidori bedenken de vampier; Mary schrijft het begin van Frankenstein; Percy valt flauw en staakt zijn poging. Want wat als hun monsterlijke hersenspinsels een eigen leven beginnen leiden?

Fragment uit het verloren dagboek van Mary Shelley, (12/08/1816)

We will each write a ghost story”, said Lord Byron, and his proposition set our restless minds on fire.
That night, our deepest fears would bubble up, like ink in water. 
There were four of us. We all started writing.
The noble Byron dreamt of people feeding on each other’s flesh. 
Poor Polidori was already licking his yellowish teeth.
Percy screamed his nipples were turning into two, staring eyes. 
And I, the silent Mary, was stitching a woman’s arm to a man’s rotting torso - 
Suddenly, the half-written pages started crumbling in front of our very eyes, and we realised that through the little cracks, something terrifying was looking back at us…

In WEIRD TALES daalt KRAPP (het kraakverse theatercollectief van Mats Vandroogenbroeck, Timo Sterckx en Nona Demey Gallagher) samen met actrice Greet Jacobs af in de slijmerige spelonken van hun verbeelding, op zoek naar vreemde en eigentijdse griezelverhalen. In het halfduister van die smalle, vochtige gangen fluisteren ze voorzichtig tegen elkaar: ‘Kan deze groeiende angst een motor zijn voor verandering?’ ‘Kan deze besmettelijke benauwdheid de kiem vormen van een nieuw soort bewustzijn?’ Hun adem stokt. Ze zwijgen en spitsen hun oren. Wat krabt er aan die dunne wanden?

Van en met: KRAPP (Mats Vandroogenbroeck, Timo Sterckx, Nona Demey Gallagher) en Greet Jacobs 
Tekst: Mats Vandroogenbroeck
Vormgeving en kostuum: Lotte Boonstra 
Coaching: Luc Nuyens 
Muziek: Sam Serruys 
Partners: CAMPO, Arenberg, de Grote Post, Festival Cement, de Roovers

Lees meer