Kloppend Hert & Antigone

Alles wat buiten een sportstadion nog nauwelijks veroorloofd lijkt, tiert welig op en naast het voetbalveld. Onverholen racisme, machisme en homofobie, miljardentransfers en globale corruptie worden nog steeds onder de mat geveegd onder het motto: “Voetbal verenigt mensen.” In een stad als Glasgow stijgt het huishoudelijk geweld tegen vrouwen met 30% wanneer de Celtics en de Rangers tegen elkaar spelen. Om de zoveel maanden krijgt een Afrikaanse speler een bananenschil naar zijn hoofd geslingerd. Na elk WK blijft de organiserende stad achter met een financiële put die vaak haar armste bewoners treft. De Brits-Nigeriaanse profvoetballer Justinus Soni Fashanu pleegt na zijn outing als homo zelfmoord omdat hij de spreekkoren van het publiek tijdens de wedstrijden niet meer aan kan.

Maar de bal blijft rollen.

In De Barbaren zie je vier geblesseerde voetballers die een ploeg moeten vormen. Om te winnen. Maar tegen wie? Zolang de gemeenschappelijke tegenstrever uitblijft, zijn zij elkaars vijand en is het ieder voor zich. Ze vechten tegen vooroordelen, smeken naar de gunst van het publiek en van de yuppies met de portefeuilles.

De Barbaren wordt een voorstelling die door herkenbare momentopnamen tussen humor en tragedie pijnlijk onze lekke intermenselijke banden blootlegt.

Na Studio Shehrazade kiest Haider Al Timimi er opnieuw voor om alle facetten van een taboe (deze keer: machismo in de voetbalwereld) op een theatrale manier een plek te geven op scène en een maatschappelijke discussie open te breken. Als nieuwe artistieke leider van Antigone vanaf juli 2020 werkt Haider met Jos Verbist, zijn voorganger bij Antigone, en kiest hij daarnaast voor een diverse ploeg mensen waar hij een link mee heeft als collega of docent.

Concept en regie: Haider Al Timimi 
Spel: Arber Aliaj, Giovanni Baudonck, Berthe Kilozo, Atta Nasser, Linda Lugtenborg, Jos Verbist 
Dramaturgie: Bart Capelle 
Productie Kloppend Hert en Antigone 
Coproductie C-TAKT

Lees meer
  • 7.007de secundair
  • 7.006de secundair
  • 7.005de secundair
Kloppend Hert & Antigone