Hoor

Tomas Serrien

Heb je al eens geluisterd naar Hindoestaanse Dhrupad-muziek, naar een Gisalo uit Papoea-Nieuw-Guinea of gezangen van de Zwartvoetindianen? Zegt het jou iets om een muziekstuk dat 639 jaar duurt te beluisteren? Gevolgd door de noiseperikels van Maso Yamazaki? Of vind je dat geen muziek? 

In deze muzikale lezing prikkelen muziekfilosoof Tomas Serrien en muzikant Sjoerd Bruil je oren. Met livemuziek en uitdagende gedachten staan ze stil bij biologische en culturele verwachtingen die onze muziekervaring beïnvloeden. Zo leer je op een andere manier luisteren naar muziek die je misschien ‘storend’, ‘stil’, ‘vreemd’, ‘geplagieerd’, ‘lawaaierig’, ‘langdradig’, ‘lelijk’, ‘ongemakkelijk’ of ‘exotisch’ vindt. Het is een poging om beter begrijpen wat het betekent om muziek te beleven.

Tomas Serrien is muziekfilosoof, auteur en muzikant bij de bands Disorientations en Bat Eyes. In 2017 debuteerde hij met Klank, waarin hij onderzocht hoe we iets zinnigs kunnen zeggen over muzikale ervaringen. In 2022 verscheen zijn nieuwe boek Hoor waarin hij onderzoekt waarom we het liefst luisteren naar geluiden die ons bekend in de oren klinken. 

Sjoerd Bruil is gitarist bij verschillende bands. Hij was eerder al in Mechelen te gast met Dez Mona, Gruppo Di Pawlowski, Millionaire, Maurits Pauwels, Sukilove, Broken Glass Heroes, Hitsville Drunks en Black Cassette.

Lees meer