Eigen Kweek: TSJIK TSJAK WHAM

Thomas Claessens en Hendrik Kegels


tsjik tsjak wham is een filosofische praatkomedie waarin absoluut niets gebeurt. Tenminste, dat beloven de twee jongemannen op het toneel. Het wordt een avond die uitblinkt in veiligheid. Een avond die volledig onder controle is en waar het gevaar achter slot en grendel zit. Enkel het hoogstnoodzakelijke is in de theaterzaal aanwezig: een koffiemachine.

In deze snedige satire wordt onze drang naar controle en veiligheid onder de loep genomen. Wanneer maakt het gevoel van veiligheid je net banger? En wat kan er allemaal gebeuren als je de angst om de controle te verliezen uiteindelijk, al is het maar even, overwint? Naarmate de avond vordert, wordt duidelijk dat de beloofde veiligheid een illusie is. Tot overmaat van ramp sluipen toeval en chaos de ruimte binnen...

Eén van de veiligste avonden ooit, waar helemaal niets gebeurt.
Een zacht pleidooi voor meer toeval, om iets vaker de controle los te laten.

Hendrik en Thomas studeerden beiden aan de Toneelacademie Maastricht. Ze schrijven, maken en spelen voorstellingen waarin hun personages zich verliezen in oeverloos gekeuvel. Het spreken zelf wordt een ongelooflijk complexe bezigheid. En af en toe komt er iets wezenlijks aan de oppervlakte, zit er in de kosmos van woorden iets van immense schoonheid verborgen. Zo willen Hendrik en Thomas het alledaagse gebabbel promoveren tot een kunstvorm.


Uit een berg inzendingen kozen de Antwerpse cultuurcentra deze voorstelling in het nieuwe Eigen Kweek traject. Jong en veelbelovend!

Creatie en spel: Hendrik Kegels en Thomas Claessens
Scenografie en licht :  Sander Salden en Emilie Poelmans (allicht)
Eindregie: Günther Lesage
Decorontwerp: Sam Declercq
Tourneetechniek: Emilie Poelmans
Kostuums: Wim Muyllaert
Vormgeving: Mees Walter
Zakelijk leiding: Eline Dewaele
Productie: Klein Verzet / Eigen Kweek

Met de steun van De Vlaamse Gemeenschap
Met dank aan ARSENAAL/LAZARUS en DE HOE

Lees meer