D O W L N D R A KE

K L A N G collective

‘Engelse renaissance en 70’s folk ontmoeten elkaar in een bezwerend cross-over programma’

Sopraan Annelies Van Gramberen en muzikale duizendpoot Sim Van Thienen laten de werkvelden waarin ze elk actief zijn dialogeren in deze unieke samenwerking.

D O W L N D R A K E  is een avontuurlijke, muzikale reis die de toeschouwer laat (ver)dwalen langs donkere paden naar de obscure plekken van de menselijke ziel. 

Ondanks de kloof van vier eeuwen die er gaapt tussen John Dowland (1563-1626) en Nick Drake (1948-1974) vertonen beide figuren opvallende gelijkenissen. Niet alleen waren ze allebei Engelse componist, gitarist/luitist en zanger - singer-songwriter zo je wil, hun oeuvre is ook doordrongen van dezelfde, steeds terugkerende thematiek: pijn, verlangen en weemoed.  

De ‘songs’ van deze ‘ridders der melancholie’ vormen het uitgangspunt voor een beklijvende muzikale trip. Annelies en Sim brengen ze de ene keer heerlijk herkenbaar, dan weer ontrafeld, ontleed en tot nieuwe composities gekneed. Vocale en instrumentale loops, elektronica en een arsenaal aan gitaren creëren een meerlagig klankdecor waartegen Annelies met haar pure stem de liederen tot leven brengt. Het contrast tussen het strak afgelijnde, gemodificeerd artificiële van de elektronica en het naturelle, organische van de klassieke zangstem en de akoestische gitaar, zorgt voor een verfrissend en verrassend welluidend geheel.

*Over dit programma
  • ‘Met groot respect voor het origineel, vertalen deze 2 integere musici de schoonheid van Dowland en Drake naar vandaag.
    Met hun subtiele arrangementen dwingen ze je om te vertragen en je over te geven aan de melancholie.
    Het is een grote verdienste van Annelies en Sim dat ze helpen ons jachtig leven even een halt toe te roepen met zoveel schoonheid.’ -
    Tomas Bisschop - artistiek directeur Ma Festival Brugge

De hemelse en flexibele stem van sopraan Annelies Van Gramberen blendt op zo'n organische manier met de klankwereld van Sim Van Thienen dat klassiek en pop zienderoren met elkaar versmelten. Te midden van een weelde aan stemmen, elektronische klankeffecten en gitaarsolo's waan je je als luisteraar op een tijdloze plek waar Dowland en Drake elkaar ontmoeten en inspirern. Een dromerige, immersieve ervaring' - Lalina Goddard - Musicologe

In het kader van het stadsfestival Construct Europe 2024

Lees meer