Carll Cneut en Lady Linn

Open Boek Grand Cru

Gastvrouw Greet Pluymers gaat ook dit seizoen op zoek naar fijne heren of dames die een inkijk geven in hun boekenkast. Dit keer gaat ze in gesprek met illustrator Carll Cneut. De muzikale ondersteuning wordt verzorgd door Lady Linn.

Carll Cneut (°1969) studeerde grafische vormgeving aan het Sint-Lucas Instituut te Gent. Hij werkt als illustrator mee aan verschillende kindertijdschriften en heeft sinds 1996 een tiental kinderboeken geïllustreerd.

Cneut probeert om met zijn illustraties iets teweeg te brengen bij de lezers. Hij maakt tekeningen die niet volledig af zijn en die zo de fantasie van de kinderen prikkelen. Zij worden gevraagd om de prenten in hun fantasie te vervolledigen en elk doet dat op zijn eigen manier. Dat vindt Carll erg fascinerend.

Het werk van Cneut is ondertussen bekend in zo’n 45 landen, van Amerika over Japan tot Australië. Zijn prentenboeken en dichtbundels werden al meer dan 170 keer vertaald. Door de jaren heen verzamelde Cneut een uitgebreid arsenaal aan onderscheidingen, waaronder meerdere Boekenpauws, Zilveren Penselen, Gouden Pluimen, de Bologna Ragazzi Award, de Prix Octogone, een Gouden Palm en de Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren. Geen wonder dat Cneut genoteerd staat op de lijst van ‘Belgen waar het buitenland jaloers op is’. Hij deelt deze lijst met onder andere Matthias Schoenaerts, Stromae en Michael Borremans. De tentoonstelling In My Head (2015) in de Gentse Sint-Pietersabdij lokte meer dan 50.000 bezoekers, een teken van de populariteit van de kunstenaar.

Lees meer
  • 8.00Standaard
  • 6.00-26 jaar
  • 1.50Uitpas met kansentarief Mechelen
Carll Cneut en Lady Linn