Bert Dockx

Bert Dockx

Wie Bert Dockx (Dans Dans, Flying Horseman) ooit zag  optreden, weet hoe meeslepend en sfeervol zijn optredens kunnen zijn. Gepassioneerde zang, een intense présence, fel & geïnspireerd gitaarspel met ruimte voor improvisatie en altijd extatisch in het heetst van de strijd.  

Twee jaar na zijn crash presenteert Bert Dockx zijn nieuwe Bert Dockx Band en Ghosts, een album van wedergeboorte en transgressie, eentje van vele eerstes. Nooit besteedde Dockx zoveel tijd aan het gedetailleerd uitwerken van elke song. Voor het eerst geeft hij een afgewerkte plaat uit handen aan een complete buitenstaander. Nooit reikte hij vanuit zichzelf zo ver uit naar de buitenwereld. De ontspannen en positieve sfeer tijdens de opnames wordt uitvergroot in wat Dockx 'mijn beste gitaarspel ooit' noemt, en het diepe, krachtige gebruikt van zijn stem in zijn natuurlijk register. 'Ik heb me geamuseerd tijdens het maken van dit album’, aldus Dockx, ‘en ik hoop echt dat je het kan horen'.

Nooit eerder reikte Dockx vanuit zichzelf zo ver uit naar de buitenwereld. En het begon allemaal met een crash.
Oktober, 2021. Bert Dockx staat met Flying Horseman op het podium van De Roma en ziet af. Hij verbijt de pijn van een verlammende rugblessure eerder die dag. Op het eind van een niet minder dan heroïsch optreden - 'een van onze beste shows ooit' – zakt Dockx in de backstage door z’n benen. In de wekenlange nasleep van die mentale en fysieke crash
overweegt hij om nooit meer op te treden, de muziek zelfs op te geven. De vertrouwenscrisis is compleet.
Januari, 2022. Voor het eerst in maanden grijpt Dockx opnieuw naar zijn gitaar. In een opwelling van hernieuwd moreel en inspiratie komt Blankets er in één keer uit gegulpt, een nummer dat hem al lange tijd wist te ontglippen. Opluchting. 'Dat komt hier goed'.
Juni, 2022. Dockx stelt met zijn kwintet zijn tweede solo album Safe live voor, opgenomen in 2021. Hij houdt van de manier waarop de songs live transformeren en groeien en het prille Blankets vindt zijn weg naar de setlist. De zomermaanden vormen een vruchtbare bron waaruit nieuwe ideeën opborrelen.
December, 2022. Na 12 jaar in Zurenborg te wonen en werken, verhuist Dockx naar een nieuw appartement in Antwerpen, samen met zijn vriendin. Een nieuwe liefde, een nieuwe thuis. En wanneer het nieuwe jaar aanbreekt, is er ook een nieuwe lading songs klaar. De live band wordt samengeroepen voor repetities, de Bert Dockx Band ziet officieel het daglicht en trekt naar Studio Ledeberg in Gent om het album in te blikken.
April, 2023. Met de opnames achter de rug, worden de tapes toevertrouwd aan de Amerikaanse producer Philip Weinrobe voor de finishing touch. Weinrobe werkte eerder met Adrianne Lenker, Indigo Sparke en Kings of Convenience, en wordt door Dockx geprezen om zijn ‘onfeilbare intuïtie en grote inventiviteit’. Voor het eerst geeft hij een afgewerkte plaat uit handen
aan een complete buitenstaander, die er in de finale mix zijn persoonlijk licht op laat schijnen.
Oktober, 2023. De release van Ghosts. Twee jaar na de crash, een album van wedergeboorte en transgressie. Nooit besteedde Dockx zoveel tijd aan het gedetailleerd uitwerken van elke song. Nooit reikte Dockx vanuit zichzelf zo ver naar de buitenwereld, richtte hij zich met zoveel overgave tot ‘de ander’.
'Op een bepaalde manier doet het me denken aan een wilde tuin', zegt Dockx over het album. 'Een plek met veel vormen en kleuren waarin mysterie en zelfs gevaar schuilt, maar het is ook een open en uitnodigende omgeving'. De ontspannen en positieve sfeer tijdens de opnames wordt uitvergroot in wat Dockx 'mijn beste gitaarspel ooit' noemt, en het diepe, krachtige gebruikt van zijn stem in zijn natuurlijk register. 'Ik heb me geamuseerd tijdens het maken van dit album’, aldus Dockx, ‘en
ik hoop echt dat je het kan horen'.

Al meer dan een decennium staat Bert Dockx bekend als één van de meest inventieve en productieve muzikanten van België. Een meesterlijk gitarist, buitengewoon songschrijver, en innovatief componist, die vrijelijk de raakvlakken tussen avant-garde rock, gepersonaliseerde blues, en instrumentale jazz verkent. Dat doet hij in bands als Flying Horseman, Dans
Dans, en Ottla, in zijn moedertaal als Strand, op zijn soloplaten onder eigen naam, en nu voor het eerst met de Bert Dockx Band. Ghost is zijn vijftiende (!) album op het Gentse Unday Records.

Met:
Bert Dockx (zang, gitaar)
Loesje Maieu (zang, accordeon, percussie, fluitje)
Martha Maieu (zang, synth, percussie)
Louis Evrard (drums, percussie, gitaar)
Maximilian Dobbertin (synths, basgitaar)

Pers over het vorige album SAFE 
“Het jaar is nog vroeg, maar hier deed een machtig goede groep een gooi naar de titel van beste concert van het jaar.” (Da Music)

"Meeslepend en om te janken zo mooi" (Oor)

“Un nouvel album intense et passionné” (Focus Vif)

★★★★ “Intense warme schoonheid” (Dansende Beren)

 

Lees meer