David Legrève

9 januari tot 21 februari 2021
Het Predikheren - Leeszaal

Sinds eind 2003 doolt David Legrève (1978) als regiofotograaf rond in Mechelen en omstreken. Hij is vaak bevoorrechte getuige van diepmenselijk geluk en verdriet, collectieve vreugde en misnoegen. Dat was het voorbije jaar niet anders.

Op vrijdag 13 maart ging ons land in lockdown. Schoorvoetend, op automatische piloot en ongeïnspireerd, maakte Legreve de eerste foto's van de nieuwe wereld. Na enkele dagen omarmde hij de stille straten, vervreemde mensen, verlaten wegen en diepblauwe luchten. Het onwezenlijke van de situatie liet hem nooit los, maar hij vond een manier om zijn ambigue gevoelens van angst, verwondering en verbazing te vertalen naar beelden.

Als persfotograaf werden zijn opdrachten herleid tot dat ene onderwerp. Al wat hij fotografeerde, stond in verband met de pandemie. Maanden lang. De foto's van de vele mondmaskers, de opgesloten mensen, het eerbetoon aan de Helden van de Zorg, de vertwijfeling en herwonnen moed vormen tastbaar bewijs van hoe iets minuscuuls als een virus onze hele samenleving op losse schroeven zet.

Deze beeldenreeks is een tijdsdocument, een gevoelsmatige kroniek van iets wat niemand voorheen had beleefd, even golvend als de coronacrisis zelf.

Ontdek hier meer werk van David Legrève.

In het kader van Made in Mechelen

David Legrève