Rita Jeltsch

Kunstenaars versieren ramen en gevels van Mechelse cultuurgebouwen

Het Predikheren, het cultuurcentrum en RADAR gaan stijlvol de kerstvakantie in. Zo nam illustratrice Chrostin de ramen van Het Predikheren onder handen en voorzag Rita Jeltsch een speelse raamtekening op de gevel van het cultuurcentrum. Pieter Claessens en Pieter Steyaert brengen een geanimeerde lichtprojectie op het gebouw van RADAR in de Hanswijkstraat. Flaneer door de stad en laat je inspireren.

Christina De Witte, oftewel Chrostin, is een jonge, Mechelse illustratrice en cartooniste die in haar werk inspeelt op thema’s als inclusiviteit, duurzaamheid, maar vooral… herkenbaarheid. Voor de raamtekeningen van Het Predikheren baseerde ze zich op enkele kernwoorden over wat de bibliotheek voor de Mechelaar betekent, ingegeven door het bibliotheekpersoneel. Deze functies en begrippen werden verwerkt in de tekeningen. De ramen van de bibliotheek hebben er nog nooit zo ‘warm’ uitgezien!

In het cultuurcentrum nam illustratrice Rita Jeltsch de raamtekening voor haar rekening. Ze liet zich inspireren door zowat alles waar cultuur voor staat: muziek, dans, theater, beeldende kunsten en vooral verbeelding. De tekeningen vormen bovendien ook een zoekspel voor jonge en oudere kinderen. Zij worden uitgenodigd om op zoek te gaan naar bepaalde figuurtjes. Een uitdaging!

Vanaf maandag 21 december wordt de voorgevel van het RADAR-gebouw in de Hanswijkstraat met digitale kunst verlicht. Film- en beeldend kunstenaar Pieter Claessens creëerde een lichtinstallatie waarbij de illusie wordt opgewekt dat de gevel ‘vervelt’. Hij werkt daarvoor met projectoren van binnenuit en maakt handig gebruik van de kenmerkende ‘lamellen’ die nu reeds op het gebouw aanwezig zijn.
Met de lichtanimatie wil ik de muren van het gebouw openbreken. De warmte die zich erachter bevindt naar buiten brengen en zichtbaar maken voor de avondwandelaar”, zegt Pieter Claessens. Eerder had hij via de Open Call van RADAR een dossier ingediend  rond het thema ‘licht in de stad’. Technische ondersteuning krijgt hij van kunstenaar en computerwetenschapper Pieter Steyaert.

Rita Jeltsch