Lunalia 2021

Lunalia 2021

LUNALIA 2021 is een digitaal festival geworden. Volg de concerten via streaming op lunalia.be en evilpenguintv.com. Enkele concerten zijn te beluisteren via radio Klara, klara.be en de gratis Klara-app. Alle digitale activiteiten zijn gratis te beleven. Indien er in mei toch mogelijkheden zijn om publiek toe te laten, berichten we daar snel over. Voor laatste updates, zie lunalia.be.

Dat er in Mechelen, de stad van de Maneblussers, af en toe een lied gezongen wordt over de maan is voor de hand liggend. Maar een lied over een berg? Nochtans heeft Mechelen een heuse berg en wat voor één: componist Philippus de Monte, in goed Nederlands Filip Van den Berg. In zijn tijd ook gekend als Prins van de Muziek. Zijn tijd dat was het grootste deel van de 16de eeuw. De Monte werd in 1521 geboren in Mechelen en zou niet minder dan 82 jaar later zijn laatste adem uitblazen in Praag. Als zanger opgeleid in de Sint-Romboutskathedraal zou hij na verblijven in Napels, Rome en Londen uiteindelijk kapelmeester worden van twee Habsburgse keizers: Maximiliaan II en Rudolf II, aan de hoven van Wenen en Praag. Niet enkel bekleedde hij deze topfunctie, maar hij stond bekend als een aimabel en bescheiden man. Een muzikale zoon waarop zijn thuisstad meer dan fier mag zijn.

Vijfhonderd jaar na zijn geboorte viert Lunalia, het Festival van Vlaanderen Mechelen, de „laatste der Vlaamse Polyfonisten“. Met onder andere de topensembles Graindelavoix, de Ratas del viejo Mundo en het Vlaams Radiokoor. Zij gaan aan de slag met een deel van de meer dan 1600 composities die De Monte naliet. Het wordt een bijzondere nieuwe kennismaking met deze fijnzinnige componist. Naast de Berg van Mechelen komt ook de befaamde Japanse berg Fuji aan bod in de nieuwe festivalproductie U ki yo e. Een bijzondere première is ook They have been waiting long enough. Aan componistes Annelies Van Parys, Calliope Tsoupaki en Aftab Darvishi werd gevraagd nieuw werk te componeren rond de figuren van respectievelijk Medea, Penelope en Circe. Niemand minder dan schrijfsters Natalie Haynes en Gaea Schoeters leiden het project in goede banen.


NATALIE HAYNES
AMAZONES, GODINNEN EN DE VROUWEN VAN TROJE
Zondag 25 april 2021 – 17u

Natalie Haynes aka de muze van de UK weet als geen ander de wereld van de klassieke oudheid tot leven te wekken. Haar bestsellers vertellen de Griekse mythen vanuit een vrouwelijk perspectief. Tijdens Lunalia schildert de wereld van onder andere Medea, Circe en Penelope.

Gratis online lezing.
Met aanmelding via mechelen@festival.be
De voertaal is Engels.


CAROUSEL feat. ANNELIEN VAN WAUWE & guests
THEY HAVE WAITED LONG ENOUGH (première)
Maandag 26 april 2021

Een opsomming van pure female power: Componistes Annelies Van Parys, Aftab Darvishi en Calliope Tsoupaki schreven drie nieuwe composities voor sopraan en ensemble. Gaea Schoeters zorgde voor de tekst en de overkoepelde dramaturgie. Natalie Haynes, aka de muze van de UK, praat de drie stukken aan elkaar. Onder andere sopraan Charlotte Wajnberg en klarinetiste Annelien Van Wauwe vertolken de composities. De inspiratie voor deze creatievreugde is de ware hoos aan boeken die de laatste jaren een ander perspectief boden op de mannelijk-georiënteerde Griekse mythen. Margaret Atwood geeft in The Penelopiad het woord aan Penelope. Madeline Miller transformeert tovenares Circe in een complex en tegelijk sympathiek karakter, die zich niet laat controleren door de mannen om haar heen. Deze boeken vestigen de aandacht op de vrouwen die altijd naar de rand van het verhaal zijn verbannen. Of zoals Natalie Haynes het in haar boek A Thousand Ships verwoordt: ‘They have waited long enough for their turn. (…).’

Composities: Annelies Van Parys (Medea), Aftab Darvishi (Circe), Calliope Tsoupaki (Penelope)
Libretti: Gaea Schoeters
Performers: Charlotte Wajnberg (soprano), Natalie Haynes (auteur & classicist), Annelien Van Wauwe (klarinet), Raphaëla Danksagmüller (duduk), Osama Abdulrasol (qanun)
Carousel String Quartet: Samuel Nemtanu (viool), Nicolas Dupont (viool), Mihai Cocea (altviool), Louis Rodde (cello)
Idee en concept: Wonderfeel

Een coproductie van Lunalia, Antwerp Liedfest, Oranjewoud Festival, Mittelfest, November Music en Wonderfeel
Dit programma is mogelijk gemaakt met de steun van: Fonds Podiumkunsten en de Vlaamse Overheid
Dit concert is op 17 mei te beluisteren op Klara, klara.be en de Klara-app. De video-opname zal op 20 mei te bekijken zijn via Evil Penguin TV.


CHARLOTTE WAJNBERG, AARON WAJNBERG & ANNELIEN VAN WAUWE
LUNALIA: TO THE MOON AND BACK
Woensdag 28 april 2021

Sopraan Charlotte Wajnberg en klarinetiste Annelien Van Wauwe zijn tijdens Lunalia niet enkel te horen tijdens de première van They have waited long enough. Zij presenteren samen ook een recital dat vertrekt van de compositie Der Hirt auf dem Felsen van Franz Schubert. Annelien Van Wauwe mocht in 2020 een Opus Klassik aan haar al overvolle prijzenkast toevoegen. Charlotte Wajnberg was in 2018 dan weer laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd. Samen met Aaron Wajnberg brengen deze uitmuntende musici een concert met de kracht van de volle maan.

Met: Charlotte Wajnberg (sopraan ), Annelien Van Wauwe (klarinet) en Aaron Wajnberg (piano)

Een concert van Lunalia – Festival van Vlaanderen Mechelen in samenwerking met Cultuurcentrum Mechelen
Op 28 april om 20u00 vanuit Cultuurcentrum Mechelen, te bekijken via het platform van Evil Penguin TV.


PÜCKLER
PLANTS-CARAVAN

Op 4 mei zal de Pückler Plants-Caravan voor de eerste keer het levenslicht zien. De creatie wordt op video vastgelegd en zal op een latere datum te zien zijn via lunalia.be.

In tegenstelling tot wat werd aangekondigd, zal de caravan dus niet op het cultuurplein in Mechelen te zien zijn..

 

GRAINDELAVOIX

DE MONTE VERGETEN
Woensdag 5 mei 2021

Graindelavoix wordt internationaal geprezen voor de vertolking van muziek van onder andere Johannes Ockeghem en Carlo Gesualdo. Speciaal voor Lunalia heeft artistiek leider Björn Schmelzer zijn tanden vastgebeten in de muziek van Philippus de Monte. De zoektocht kreeg Forgetting De Monte als toepasselijke titel. Ofwel: het lijden, de obstakels en de mislukkingen van de laatste der polyfonisten. Franse chansons, zevenstemmige madrigalen of het Kyrie uit de Missa ad te levavi … Schmelzer haalt met zijn zangers de sluier van vergetelheid weg van De Monte. Er staan ook twee madrigalen uit het veertiende madrigalenboek voor vijf stemmen uit 1590 op het programma. Dit boek is enkel in de Mechelen in zijn geheel bewaard gebleven. Een herontdekking in de ware zin van het woord.

Met: Björn Schmelzer (artistieke leiding), Florencia Menconi (sopraan), Teodora Tommasi (sopraan), Andrew Hallock (alt), Razek Francois Bitar (alt), Albert Riera (tenor), Andrés Miravete Fernández (tenor), Marius Peterson (tenor), Arnout Malfliet (bas), Philippe Malfeyt (ceterone), Lukas Henning (luiten) en Lluís Coll i Trulls (cornetto)

Een concert van Lunalia – Festival van Vlaanderen Mechelen in samenwerking met Cultuurcentrum Mechelen
Filmopname vanuit Muziekcentrum De Bijloke, te bekijken via lunalia.be op een latere datum


ZEFIRO TORNA
PAST >/ ORALE – BTHVN TRANSHUMANIZED (sneak preview van een documentaire in creatie)
Maandag 10 mei 2021

De vraag naar onze samenleving in de toekomst was ook Ludwig van Beethoven niet vreemd. Het huidige klimaatvraagstuk had hem zeker gefascineerd. Zefiro Torna reviseert het repertoire van Ludwig van Beethoven gelinkt aan het thema natuur versus mens, maatschappij en wetenschap. Van zijn Symfonie in F, de zgn. Pastorale tot de liedcyclus An die ferne Geliebte. Zefiro Torna werkt voor dit project samen met SEADS Network, een internationaal transdisciplinair netwerk van artiesten, wetenschappers, ingenieurs en activisten.

Met: Birsen Uçar (zang, tekst & gesproken woord), Mathis Van Cleynenbreugel (tenor & hoorn), Jurgen De bruyn (romantische gitaar, mandoline, luit & electronics), Jasmijn Lootens (cello & electronics), Pak Yan Lau (toy piano, electronics & trash synths), Frederik Croene (piano démécanisé), Yannick Willox (geluidsingenieur), Jean-Lou Caglar (lichttechniek)
Installatie: Pieter Steyaert
Concept & muzikale leiding: Jurgen De bruyn
Documentaire: Mathias Ruell

Een productie van Lunalia in samenwerking met Cultuurcentrum Mechelen
Op een latere datum online te bekijken via lunalia.be
i.s.m. Concertgebouw Brugge, CC Strombeek en GC Meise
Met dank aan Plantentuin Meise

Info: www.lunalia.be en mechelen@festival.be