Jeannine De Raeymaecker

Traces of Time

Van 24 september tot en met 26 november 2023
Woensdag tot zondag, 13u tot 18u
CCM - Tentoonstellingszalen
Tickets

Vernissage op zondag 24 september om 11u.

Dit schooljaar gaat Jeannine De Raeymaecker (°1958) - de zeer gewaardeerde lerares textielkunsten aan Academie Mechelen – op pensioen. Hoog tijd om de schijnwerpers op haar eigen artistiek werk te richten .

Jeannine speelt graag in op de fundamenten van de Fiber Art, repetitief en serieel. Ze voelt zich niet gebonden door traditionele materialen. Zowat alles, tot ijzer toe, verwerkt ze tot boeiende kijkstukken. Met, door de jaren heen al maar nadrukkelijker, papier als basisingrediënt. Hierbij ontwikkelde ze haar eigen esthetica: de schoonheid van vakkundig door haar zelf handgeschept papier, vaak in kleine stukjes gescheurd, die ze vervolgens meticuleus metamorfoseert tot gelaagde creaties met een essentieel textiele inslag. Subtiel speelt ze met diverse texturen en structuren, veelal in neutrale kleuren met een toets van zwarte inkt.

Het ambachtelijke aspect ziet ze als een natuurlijk proces, een meditatie waarbij het driedimensionale karakter en de luchtigheid van haar composities en installaties mettertijd steeds sterker primeren.

Het resultaat zijn vaak chaotische netwerken die, ogenschijnlijk paradoxaal, samenvloeien tot een geordend geheel dat zich gevat laat definiëren als orde in de wanorde, eenheid in de verscheidenheid.