Enerzijds Anderzijds Tussentijds

15 jaar woordbeeldverkeer
Ward Dijck en Bart Janssen

19 november 2021 tot 9 januari 2022
Open tijdens de openingsuren van de bibliotheek
Het Predikheren
Gratis

Enerzijds is er Ward Dijck, beeldend kunstenaar gepassioneerd door poëzie, en anderzijds Bart Janssen, dichter gefascineerd door plastische kunst. Daartussen loopt al meer dan vijftien jaar lang een spanlijn van woord naar beeld en omgekeerd.

Begin eenentwintigste  eeuw lopen ze elkaar tegen het lijf en beginnen elkaars werk te peilen. Eerst behoedzaam. ‘Vlak en Lijn’ benaderen bestaande gedichten omzichtig (2003).  Een tijd later al wat intenser. Nieuwe verzen tasten ‘Kant en Lijn’ van blinddrukken af (2006). En sinds 2011 tot op vandaag met volle kracht. Woord en beeld bestuiven elkaar ieder jaar weer op de meest diverse wijze en van op een afstand van tweeduizend kilometer. 

Ward Dijck overwintert jaarlijks in Almuñécar (provincie Granada, Spanje) terwijl Bart Janssen thuisblijft in Kessel-Lo (Leuven). Tussen deze plekken ontstaat een druk digitaal woordbeeldverkeer.  Vanuit Spanje vertrekken op gezette tijden plastische variaties op een afgesproken thema  naar België waar ze met verzen worden omkleed. Die verzen worden dan op hun beurt naar Spanje gestuurd en in het beeldend werk opgenomen. Maar evengoed  vertrekken gedichten vanuit Kessel-Lo naar Almuñécar waar ze plastisch worden geïnterpreteerd en geïntegreerd.

Terug in België assembleert Ward Dijck de uitwisselingsresultaten telkens tot unieke uitgaven in twee exemplaren. Alles in deze edities ademt verscheidenheid. De beeldtechniek, de inhoudelijke en visuele samenhang tussen tekst en plastiek en de wijze waarop de verschillende bladen worden gemonteerd wisselen telkens weer. Ward Dijck  wil steevast de mogelijkheden van de boekvorm polsen en hierbij zichzelf blijven uitdagen.

Maar hoe stijl, techniek en vormgeving ook verschillen telkens staat de autonomie van de talige creatie en van het plastische werk voorop. De voorstelling  wil niet illustratief zijn en de tekst wil niet verklaren.  Ze willen elkaar versterken, maar ook voor zichzelf blijven spreken.

Enerzijds staat op zijn strepen en anderzijds houdt aan zijn woord, maar tussentijds mogen duizend bloemen bloeien.